YARDIMCI ECZACILIK BİLMECESİ

Yazımda yardımcı eczacı kimdir,kimler yardımcı eczacılığı neden ve nerede yapmak zorundadır,kimler yardımcı eczacı çalıştırmak durumundadır,yardımcı eczacılığın çalışan ve çalıştıran için avantaj ve dezavantajları nelerdir gibi soruları cevaplamaya çalışacağım.

12.04.2014 tarihli yönetmelik ile birlikte eczacılık mesleği için iki yeni kavram gün yüzüne çıktı:Yardımcı eczacı,ikinci eczacı.

İkinci eczacı:Serbest eczanelerde eczanenin sahip ve mesul müdürü olan eczacının yanında reçete sayısı ve/veya ciro gibi kriterlere göre çalıştırılması zorunlu olan veya isteğe bağlı olarak bu kriterlerden bağımsız da çalışabilecek eczacı,

Yardımcı eczacı:2013 ve daha sonraki yıllarda eczacılık fakültesinde okumaya hak kazanmış olup mezun olduktan sonra serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdürlük yapabilmek için en az bir yıl müddetle hizmet sözleşmesine bağlı olarak mesul müdür eczacı ile birlikte serbest eczanelerde veya hastane eczanesinde çalışan eczacı şeklinde tanımlanmıştır.

2013 yılında eczacılık fakültesine başlayan öğrenci 2018 haziran ayında mezun oldu.Yazımın başlığında attığım bilmece buradan sonra başladı.Şimdi ne yapacağım? 2014 yılında yönetmelik yayınlanmasına rağmen henüz yardımcı eczacının yerleştirilmesi, görev ve sorumlulukları,eczane ciro miktarı ayrıntılı olarak belirtilmemiş ve kılavuz çıkmamıştı.Yeni mezunların bir kısmı kendi imkanlarıyla çalışabileceği serbest eczane ve hastane bulmasına rağmen çoğunluğu kılavuzu beklemeye başladı.

27.12.2018 tarihli Yardımcı Eczacı Yerleştirilmesi ve Çalıştırılmasına dair Usül ve Esaslar TİTCK tarafından ilan edildi.Yardımcı eczacı çalıştırmak zorunda olan eczane cirosu 2.300.000 tl (kdv hariç)olarak belirlendi.Ülkemizde bu ciroya sahip eczane sayısı resmi olmayan verilere dayanarak yaklaşık 600 civarı.Her sene mezun olan eczacı sayısı ise yaklaşık 2000.Bu sayılara göre hala daha ilk mezunlar için istihdam sorunu varken bu sistemin devamı için bir alarm olarak gözüküyor.Rakamlar ve yönetmelikten bahsettikten sonra bir yardımcı eczacı olarak 6 aylık deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bizler eczacılık fakültesinden mezun olabilmek için toplamda 6 ay süre ile staj yaptık.Özellikle son sınıfta vaktimizin çoğu eczanede geçmektedir.Bizden önce mezun olan eczacılar gibi biz de okulda aldığımız teorik bilgi ve stajlardaki pratikler ile eczane işletebilecek durumda diplomamızı elimize aldık.Fakat yardımcı eczacılık bilmecesiyle,çıkmazıyla karşılaştık.Yardımcı eczacılığın hem yeni mezun eczacıya hem de serbest eczane sahibi (özel işletme) olan eczacıya zorunlu tutulması doğru bir uygulama değildir.Yeni eczacıya yetkin değilsin denilmesi,serbest eczane sahibi eczacıya maddi bir yükümlülük getirmesi, zorunda bırakılması gibi durumlar söz konusudur.Eczacı odalarının yerleştirme sistemini açmasıyla beraber bu problemler somut olarak görülmüştür.Arkadaşlarımdan duyduğum bir örneği aktaracak olursam;eczacı odası yardımcı eczacıyı atıyor bir eczaneye sonrasında eczacı bir akrabasını işe başlatacağını söyleyerek reddediyor.Şimdi eczacı hazır işleyen düzeni varken bir sene sonra çıkacak olan yardımcı eczacıyı istemiyor,yeni mezun arkadaş ise eczane bulamıyor ve bunalımda hissediyor kendini.Bu durumdan iki tarafta rahatsızlık duyuyor.Fakat TEB ‘in 22-24 Şubatta Ankarada gerçekleştirdiği kongrede maalesef ki yöneticilerin  yardımcı eczacılık konusunda devam etme kararlığın ve ısrarını gördüğümü sizlere üzülerek söylüyorum.Tüm bu durumlara karşı benim yardımcı eczacılığım nasıl geçti?Bu süreçte çok fazla şey öğrendim.Eczane eczacılığının özellikle işletme kısmını yakından izleme ve öğrenme şansım oldu.Her gün,hafta ve ay sonunda ve yıl içerisinde eczacı olarak sorumluluklarımızı daha iyi kavradım.Her gün çıkarılan nöbet listeleri,ay sonu reçete kontrolleri,internet ortamındaki reçete işlemleri,fatura kesme işlemleri,bunların düzenli ve titiz kontrolleri,depolardan alımların düzenlenmesi,nasıl ve nereden en doğru ve avantajlı şekilde yapılabileceği,ilçe sağlık tarafından yapılan denetimlerde nelere dikkat edildiği gibi kazanımların yanı sıra ilaçların müstahzar isimleri,endikasyon ve kontrendikasyon ayrıntıları,dermokozmetik ve gıda takviyeleri konusunda hastaların doğru bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi,fiziki olumsuzluklar karşısında nasıl hareket edilmesi gerektiği(bayram nöbetinde internetin kesilmesi,elektriklerin çok sık gittiği bölge olunması,ilaç stoğunun olduğu yerde su sızıntısı olması),çalışan kişiler ile ilgili problemler (6 kişi işe girdi ve çıktı),olduğunda eczacı ve işletme sahibi olarak nasıl davranılması gerektiği,neler yapılabileceğini gördüm ve yakınen tecrübe edindim.Tabi burada çalışmaktan büyük keyif aldığım ve ve her yönüyle örnek insan bir büyüğüm,ablam,eczacım olan Zehra Tarı’ya,beraber çalışmanın ayrıcalık olduğunu söyleyebileceğim eşi Davut Tarı’ya bu engin tecrübelerini samimi,içten ve tekrar tekrar sıkılmadan bana aktardıklarından dolayı teşekkürü borç bilirim.

Ecz.Enes Baram