Uzm.Ecz.DİLEK KİREMİTÇİ İLE FİTOTERAPİ

Facebookta Paylaş

GÜNLÜK SAKIZI    (Pistacia lentiscus)

Latince adı:Pistacia lentiscus,GummiOlibanum

Yetiştiği yerler:Türkiye'de Batı ve Güney Anadolu'da ve Sakız Adası'nda yetişir.

Yöresel adları:Akgünlük.

Özellikleri:Ayrıca Bulgaristan'da mastika adıyla bilinen rakı sakızdan yapılmaktadır. Bitkinin dal ve gövdesinin yaralı yerlerinden akan reçinenin pıhtılaşmasıyla "mastik" adı verilen sakız elde edilir. Toplanan bu usare 2-4 haftada katılaşır. İlk başlarda donuk yeşil renkte olan reçine, daha sonraları soluk sarıAkgünlük bu ağaçlardan elde edilen bir tür ağaç sakızıdır. Ağaçların gövdesine çizikler açılarak dışarı çıkan akgünlük sertleşince ağaçtan kazınır.renkli, kolaylıkla kırılabilen parça ve damlalar haline gelir. Özel bir kokusu ve tadı vardır.

Etken maddesi: Sakız içinde uçucu yağ, mastisik asit, mastisin ve acı maddeler bulunmaktadır.

BOSWELLİC ACİD  3D                                                          BOSWELLİC ACİD 2D

Nerelerde kullanılır:Akgünlüğün faydası çok, zararı ise yok denecek kadar azdır. Akgünlük ısıtıcı ve kurutucu özelliklere sahiptir. Akgünlük, mide ağrısına karşı faydalıdır, ağır ve sızıyı dağıtır, çürüyen yaralara et bitirir, balgamı kurutur. Kekikle karıştırılıp çiğnenirse, dil tutulmasına karşı faydalıdır. Tütsüsü vebaya karşı faydalıdır. Havayı güzelleştirir, bellek gücünü artırır. Kara üzüm ve fıstık ile karıştırılıp yenirse zekayı açar. Gül reçeline karıştırılarak yenirse idrarın çoğalmasını sağlar. Akgünlük mide ağrısına ve ishale karşı iyi gelir. Sindirime yardımcı olur, ağrı ve sızıyı dağıtır. Göz yaralarını temizler. Yaralarda et bitirir. Zayıf mideyi kuvvetlendirir ve onu ısıtır. Balgamı kurutur, göğüsteki rutubetleri emer. Göz kararmasını giderir. pis yaraların yayılmasını önler.

Mide ülseri : Günlük öğütülüp balla macun yapılıp aç karnına birer çay kaşığı yenmeye devam edilir.
Gastrit : Günlük öğütülüp balla macun yapılıp aç karnına birer çay kaşığı yenmeye devam edilir.
Öksürük : Günlük, çamsakızı öğütülüp balla macun yapılarak yenmeye devam edilir. Günlük çiğnenmeye devam edilir. Günlük manganla ( ateşe) atılıp buharı teneffüs (tütsülenir) edilir.
Nefes Darlığı : Günlük, sinir otuyla öğütülüp balla macun yapılarak yenmeye devam edilir. Günlük çiğnenmeye devam edilir. Günlükle tütsülenir.
Ses Kısıklığı : Günlük çiğnenmeye devam edilir, günlük tütsüsü yapılır. Havuç pişirilip yedirilir.
Unutkanlık : Günlük kuru üzümle beraber çiğnenip yenmeye devam edilir. Günde 21 adet kuru üzüm, 3-5 adet günlük.
Yara : Günlük toz yapılıp yaralara ve iltihaplı yerlere ekilir.
İltihap : Günlük toz yapılıp yaralara ve iltihaplı yerlere ekilir.
VücudKuvvetlendirici : Günlük öğütülüp kuvvet macunlarına katılırsa, macunun tesiri artar.
İshal : Günlük öğütülüp soğuk bal şerbetine katılıp içilmeye devam edilir.
İdrar Söktürücü : Günlük öğütülüp ılık bal şerbetine katılıp içilmeye devam edilir.
Romatizma : Günlük öğütülüp sıcak bal şerbetine katılıp içilmeye devam edilir.
Kekemelik : Günlük sakızı çiğnenmeye devam edilir.
Konuşamayan Çocuk : Günlük sakızı çiğnenmeye devam edilir.

Nasıl hazırlanır : Akgünlük nasıl tüketilmeli Su ile eritilerek tıbbi amaçla kullanılabileceği gibi, yandığında verdiği parlak ışık ve hoş koku nedeniyle tütsü olarak da kullanılabilir. Tütsüsü nefes açıcı ve rahatlatıcıdır.

Kullanım miktarı : Günde 3 defa 1 g toplar halinde sakız gibi çiğnenir ve sonunda da yutulur.

Klinik çalışmalar:

Sakızın çiğnenmesi Helicobacterpylori'e karşı etkili olduğu, ve bu bakterinin neden olduğu ülser, yani mide kanamasına ve mide kanseri tehlikesine karşı faydalı olduğu, Huwez F.U.,Thirlwell D., MasticGumkillsHelicobacterpylori, New-EnglandJournal of Medicine, 339:1946, Dec. 24, 1998, dergisinde ileri sürülmüştür.

Nutr Kanseri. 2017 Nis; 69 (3): 490-497. Doi: 10.1080 / 01635581.2017.1283423. Epub 2017…